Vrijstelling examenonderdeel mbo-opleiding aanvragen

Heb je van sommige examenonderdelen al voldoende kennis? Bijvoorbeeld omdat je al een andere opleiding hebt gedaan? Dan krijg je mogelijk vrijstelling van deze onderdelen. Je hoeft voor deze onderdelen dan geen examen te doen.

Je vraagt de vrijstelling van een of meer examenonderdelen aan bij de examencommissie. Krijg je een vrijstelling? Dan telt de eerder gekregen beoordeling mee voor je eindwaardering.

 

Hoe vraag je vrijstelling aan?

 

1. Aanvraag voorbereiden

Voor de aanvraag dien je bewijsstukken te uploaden. Dit doe je met een officieel uittreksel van de overheid.

Als u uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt bent, kunt u een uittreksel aanvragen van uw diplomagegevens. Dit kan digitaal of op papier. U vraagt het document aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan ook als u een andere naam hebt gekregen of van geslacht bent veranderd.

 

2. Vrijstelling aanvragen

Voor het aanvragen van de vrijstelling vul je het formulier aanvraagvrijstelling in. Deze komt binnen bij de examencommissie. Na beoordeling krijg je schriftelijk bericht wat het besluit is.

 

3. Aanvraag beoordelen

De examencommissie beoordeeld je aanvraag binnen 4 weken. Mocht de commissie langer nodig hebben om tot een besluit te komen dan kan deze periode verlengt worden met uiterlijk 6 weken. Ook in dit geval ontvang je schriftelijk bericht.

 

4. Besluit

Wanneer de commissie tot een besluit is gekomen ontvang je een schriftelijk bericht via de mail. 

In de mail kan je duidelijk zien of het verzoek is toegewezen of afgewezen. Mocht je aanvraag zijn afgewezen, kan je in de mail zien wat de reden daarvan is.

 

Wetten en regels

Hoe lang is een vrijstelling geldig mbo?
De vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen. Zie onderstaande link voor wetgeving.

Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB, artikel 3b