Back

Wanneer vraag je vrijstelling aan?

Heb je van sommige examenonderdelen al voldoende kennis? Bijvoorbeeld omdat je al een andere opleiding hebt gedaan? Dan krijg je mogelijk vrijstelling van deze onderdelen. Je hoeft voor deze onderdelen dan geen examen te doen.

Je vraagt de vrijstelling van een of meer examenonderdelen aan bij de examencommissie. Krijg je een vrijstelling? Dan telt de eerder gekregen beoordeling mee voor je eindwaardering.

01

Voorbereiden van je aanvraag

Voor de aanvraag dien je bewijsstukken te uploaden. Dit doe je met een officieel uittreksel van de overheid. 'Als je het diploma, certificaat of cijferlijst kwijt bent, kun je een uittreksel aanvragen van je diplomagegevens. Dit kan digitaal of op papier. Je vraagt het document aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan ook als je een andere naam hebt gekregen of van geslacht bent veranderd.'
Read More
02

Beoordelen van de bewijslast

De examencommissie beslist of je behaalde cijfer voor het vak tot een vrijstelling leidt.
03

Review of the documents

De examencommissie beoordeeld je aanvraag binnen 4 weken. Mocht de commissie langer nodig hebben om tot een besluit te komen dan kan deze periode verlengt worden met uiterlijk 6 weken. Ook in dit geval ontvang je schriftelijk bericht.
04

Besluitvorming

In de mail kan je duidelijk zien of het verzoek is toegewezen of afgewezen. Mocht je aanvraag zijn afgewezen, kan je in de mail zien wat de reden daarvan is.
5

Wetten & regels

Hoe lang is een vrijstelling geldig mbo? De vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen. Zie onderstaande link voor wetgeving.
Read More

Vrijstelling MBO- examen onderdeel aanvragen

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Full name
Voor welke examens wil je vrijstelling aanvragen? (meerdere aanvragen toegestaan)
Voor het besluit hebben we enkele documenten nodig. Geef hieronder aan welke van toepassing is:
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 5 files.
LET OP! het OT geeft je alleen advies.
Dien je aanvraag in.